En Jordi Sabater (Barcelona, 1975) té el costum de creuar Barcelona a peu: cada matí, partint del barri de la Salut (a sota del parc Güell), travessa diagonalment diverses places, baixa per passeig de Gràcia fins a arribar a la plaça de Catalunya i la creua mirant de no relliscar sobre les rajoles encara lluents d’aigua. El seu recorregut acaba a la Rambla, on treballa com a gestor cultural. Però no he contactat amb el Jordi per parlar de la seva feina, sinó de la seva passió: ell últimament només llegeix novel·les ambientades a Barcelona. Això l’ha portat a aproximar-se a la ciutat d’una manera diferent, a descobrir nous recorreguts i, a partir de finals del 2012, a crear el blog ‘La gran novel·la de Barcelona’. Jo em dedico a explorar la ciutat a través de la gent que la fa vibrar i m’interessa saber una mica més sobre l’experiència d’algú que l’explora a través de la seva literatura.
Quan em recomanen algun llibre, instintivament pregunto si està ambientat a Barcelona.
… Perquè només llegeixes novel·les que passin a Barcelona.
Sí, potser és una mica curiós. Per mi, la novel·la és el gènere que dóna més de si a l’hora de conèixer una ciutat d’una manera distesa.
El concepte llatí (i perdona la pedanteria) del docere et delectare: instruir i seduir.
Potser sí. Quan hi ha una història que et sedueix i a partir d’aquí vas descobrint costums, maneres de fer dels personatges, paràmetres que regeixen èpoques diferents i característiques de barris, de carrers… Ni l’assaig ni la poesia et poden oferir aquesta mena d’experiència, aquesta connexió amb la ciutat. Així que ja fa temps que només llegeixo novel·les ambientades a Barcelona.
No crec que hi hagi res dolent a acotar les pròpies lectures i llegir sobre allò que realment t’agrada. Com va començar aquesta afició?
Sempre m’han agradat molt autors barcelonins com ara Juan Marsé, Eduardo Mendoza, Manuel Vázquez Montalbán… I un dia em va caure a les mans la pentalogia d’Ignacio Agustí: cinc novel·les sobre la burgesia barcelonina, molt ben escrites, que retrataven una Barcelona franquista. Els autors que acabo de mencionar sempre parteixen d’una perspectiva més propera al bàndol oposat, així que em va semblar molt interessant comparar els punts en comú i les divergències de les Barcelones que han captat diversos autors. Així, vaig començar a buscar punts de vista diferents i el meu interès va anar creixent. Després vaig voler compartir els meus descobriments.
I vas crear el teu blog La gran novel·la de Barcelona a finals del 2012. En què consisteix?
És una espai web on cada setmana penjo la ressenya d’un llibre, ja sigui escrita per mi mateix o per alguna de les persones amb les quals vaig col·laborant. A part d’això també s’hi poden trobar breus biografies dels autors, un índex d’obres i monografies o enllaços a articles de premsa que vaig trobant sobre la literatura de Barcelona. Ara també estic treballant per desenvolupar un mapa que situï els escenaris en què transcorren les diverses novel·les.
D’on parteix el nom del teu blog La gran novel·la de Barcelona?
Diuen que tota ciutat gran ha de tenir la seva «gran novel·la». De fet, Sergi Pàmies té un llibre que es titula La gran novel·la sobre Barcelona. És un títol irònic sobretot perquè es tracta d’un recull de contes i perquè fa referència al debat acadèmic que existeix des de fa temps sobre si Barcelona té la seva gran novel·la i, si és així, quina seria. Altres ciutats sí que la tenen i no hi ha aquest debat al seu voltant: Dublín amb Ulisses de Joyce, Nova York amb Manhattan Transfer de John Dos Passos, Londres amb les obres de Conan Doyle o Dickens, París amb les de Balzac…
…Buenos Aires amb Borges, Praga amb Kafka i Kundera, Estocolm amb Söderberg… I a Barcelona, quina creus que podria ser?
El debat sempre menciona obres com La ciudad de los prodigios d’Eduardo Mendoza, Vida privada de Josep Maria de Sagarra, La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda o Nada de Carmen Laforet. Jo afegiria autors com Casavella, Candel, Montserrat Roig, Rabinard, Montalbán… En realitat, la gran novel·la de Barcelona és un retrat coral, com un calidoscopi.
A més a més, a partir de cada novel·la que llegeixes, també penges imatges relacionades i crees recorreguts específics: una manera d’acostar-te encara més a tot l’imaginari que t’ha ofert el llibre.
Sí, per això em centro més en novel·les ambientades en la Barcelona contemporània, especialment en la del segle XX, malgrat que tampoc no estic tancat a les novel·les històriques. Això no deixa de ser una elecció personal perquè són molts els esdeveniments històrics que han passat a Barcelona durant els darrers cent cinuqanta anys: des de la industrialització del segle XIX, la Setmana Tràgica del 1909, els anys de pistolerisme, els bombardejos del 1938, la Guerra Civil, el franquisme i l’obertura dels anys setanta fins als Jocs Olímpics. Cada un d’aquests episodis ha donat peu a diverses novel·les.
Què t’aporten aquestes lectures a l’hora d’apropar-te a la teva ciutat?
Sempre intento acostar-me als barris o als carrers en què aquestes transcorren. Així, he descobert llocs dels quals ni tan sols havia sentit parlar com, per exemple, alguns racons de la Zona Franca que he trobat a partir dels llibres de Candel.
Gaudeixo molt amb l’experiència de descobrir una ciutat llegida, veure com qualsevol carrer, institució, edifici o mercat acaba apareixent a les novel·les que llegeixo i genera així un nexe d’unió entre les vivències dels autors i les meves.
Això ha de crear una sensació d’arrelament molt reconfortant.
Així és. Normalment les novel·les solen ser bastant fidedignes amb el seu entorn i com que solen referir-se a temps passats, aquest arrelament que menciones no només sorgeix a través de l’espai, sinó també a través del temps. Les lectures que proposo són també una manera d’acostar-me a la Barcelona dels nostres pares o avis, etc. Suposant que visquessin aquí, és clar.
És clar. Perquè, no et sembla que hi pot haver quelcom d’endogàmic en les novel·les ambientades a Barcelona? En el sentit que la major part dels autors també són d’aquí? Sempre està present la idea de la nostra Barcelona: una complicitat entre els seus habitants que també implica un tancament vers l’exterior.
És cert que existeix aquesta tendència que crec que a poc a poc s’anirà difuminant perquè sembla que la societat cada vegada és més oberta. D’altra banda, el franquisme en sí va ser un fenomen molt tancat i es pot entendre que no hagi atret un gran nombre d’escriptors o intel·lectuals d’arreu del món. D’altra banda, els esdeveniments del darrer segle, aquells que fan que la imaginació dels escriptors es dispari, a Barcelona han estat tan intensos i complexos, que per entendre bé tots els seus detalls i les seves subtilitats, cal, o bé haver sentit aquestes històries des de sempre i que d’alguna manera, formin part de tu, o bé realitzar una immersió cultural molt exhaustiva. També cal dir que sí que hi ha autors estrangers que, sobretot abans de la guerra, es van interessar per Barcelona. Per exemple George Orwell o una sèrie d’autors europeus, majoritàriament francesos, que van venir a Barcelona durant els anys vint i trenta, molt atrets pel port i el barri Xino. També destacaria l’escriptora anglo-australiana Mary Low, autora del Cuaderno rojo de Barcelona.
Sovint quan passejo per Barcelona tot em sorprèn i em sento com el Gurb (personatge de Sin noticias de Gurb, d’Eduardo Mendoza). Si algun extraterrestre com és ell, volgués amarar-se de l’essència d’aquesta ciutat a través de la literatura, per on li recomanaries que comencés?
Per Manuel Vázquez Montalbán i el seu personatge Pepe Carvalho. De la seva mà es pot entendre molt bé com ha evolucionat aquesta ciutat en els darrers quaranta anys: des de la fi del franquisme (Asesinato en el Comité Central) fins a la Barcelona preolímpica i postolímpica (Sabotaje olímpico). Després, com que Barcelona és un conjunt de barris amb identitats molt concretes, es pot profunditzar en cada una d’aquestes a través de diversos autors. Per exemple, per conèixer millor la zona de la Salut es pot llegir Juan Marsé; per la Zona Franca i les barraques de Can Tunis, a Paco Candel; per l’Eixample, a Montserrat Roig; pel Raval, a Terenci Moix, etc. Quan comences a entrar en aquest joc, ja no pares. Tinc una llista de llibres que vull llegir i, al ritme d’un per setmana, arribo fins al 2020.
On t’agradaria portar el projecte de La Gran novel·la en el futur?
Estic content de seguir compartint un llibre cada setmana, però al mateix temps hi ha diverses idees en relació amb aquest projecte que qui sap si potser algun dia les duré a terme. Per exemple, elaborar monogràfics sobre la literatura a Barcelona a través de diversos temes: autors, barris o, un que m’agradaria molt, èpoques històriques; crec que aquest darrer seria fàcilment el meu preferit.
Per anar acabant Jordi, has mencionat molts llibres, ara m’agradaria demanar-te si hi ha algun llibre en particular que et vingui de gust recomanar per Sant Jordi.
De novetats, perquè sembla que per Sant Jordi hàgim de comprar novetats, destacaria La inmensa minoría de Miguel Ángel Ortiz, que està ambientat a la Zona Franca. També m’han explicat coses molt bones sobre Puja a casa de Jordi Nopca. Els llibres que han tret recentment la Milena Busquets (També això passarà) i en Guillem Martí (Cremeu Barcelona), em tenen molt encuriosit. Picadura de Barcelona d’Adrià Pujol, em va agradar bastant i parla de la Barcelona actual, de la dels darrers vint anys.
I d’entre els grans clàssics de la literatura barcelonina, quins destacaries?
Recomanaria, sempre, Eduardo Mendoza, que em sembla un novel·lista brillantíssim, i Jaume Cabré. I Mercè Rodoreda, és clar. La felicitat de Lluís-Anton Baulenas em va agradar moltíssim, igual que Yo fui Johhny Thunders de Carlos Zanón, Días de Sal d’Antonio G.Iturbe, Habitacions tancades de Care Santos, Mis postales de Barcelona d’Isabel Núñez… No acabaria mai!*